“Az Ön dolga, hogy megálmodja az enyém, hogy ekészítsem.”

A MŰHELY

Kis műhelyünk 1990-ben kezdett működni, régi tradíciók alapján, nagyapánk, Kondor József cipész és csizmadia mester útmutatásával, tanácsaival, folytatva az ő életmunkáját.
1990 és 1992 között a bátyám, Tanka Tamás egyéni vállalkozóként működtette a vállalkozást. Ebben a két évben főleg arra koncentrált, hogy kiderítse, mire van az embereknek igénye, hol van piaci rés. Majd 1992-1997-ig magam is részt vettem a munkában, tanulóként. Elkezdtük felállítani a saját palettánkat, ami elég széleskörű lett. Fő profilként először a néptáncos cipők, csizmák készítését kezdtük meg. Később igény mutatkozott a motoros, íjász, lovagló és western csizmák iránt is. A kialakult stílus és egyedi megjelenés sok év tervezgetés és próbálkozás után született meg. A klasszikus stílusnak vannak olyan ismérvei, amik csak az adott szakember kezei alatt születnek meg. Sajnos, mivel ez a mesterség erősen kihaló félben van, így az országon belül minden mester megismeri a saját és a többi mester munkáját is.

Miután végeztem mindkét iskolámmal, együtt dolgoztunk a bátyámmal. Én a mintakészítés, modelltervezés, felsőrészkészítés vonalát folytattam, mert tanuló éveim alatt tapasztaltam, hogy ezt a szakirányt kevesen választják. Pedig a munka ezen részének is megvan a maga varázsa. Ezen a területen lehet igazán szabadjára engedni a fantáziát. Azok az idős szakemberek, akiktől még sokat tanultam, és a bátyám készíttette velük a felsőrészt, sajnos már nincsenek közöttünk. Ők nem tudták például a keményszárú csizma felsőrészét a megfelelő gépek hiányában elkészíteni neki. Így azon voltam, hogy a munkáinkhoz nélkülözhetetlen gépeket (varrógép, bőrszél vékonyító gép, szabászgép stb…..) minél hamarabb beszerezzem, melyek nem csak megkönnyítik az egyes munkafázisokat, hanem a termelékenységet is növelték. Így tudtuk évről évre nagyobb kínálattal kielégíteni a megrendelőink igényét.

2012 óta egyedül irányítom a vállalkozást, bátyám is a mai napig besegít a tanácsaival, ötleteivel, munkájával. Árainkkal a versenyképességre törekszem, emiatt a külföldi és belföldi vásárlóink is elégedettek. Bár sajnos ez elég nehéz feladat, mivel az utóbbi években a legtöbb alapanyag, de leginkább a bőr, csak külföldről szerezhető be. Így a bőr sokkal több kereskedőn megy keresztül, mint mikor még voltak Magyarországon is bőrfeldolgozó üzemek. Hosszú évek óta nem csak az országból, de külföldről is egyre több a megkeresés, még a tengerentúlról is. Külföldön sem túl gyakori ez a mesterség, és a különböző országok, magyar hagyományőrző csoportjai nehezen tudnak megfelelő lábbelikhez jutni. Ezáltal már kis országunk határain túl is ismerik cégünket. A minőségfejlesztésben nálunk a tradicionális technológiákat kell megőrizni. A népi iparművész feladata a hagyományokat tisztelve a mai kornak megfelelő modelleket készíteni. Az egyedi tervezésű modellek folyamatosan bővülnek és megújulnak a most gyártott legjobb minőségű bőrökből. Az alapanyagok széles skálán mozognak a klasszikus borjú és marhabőröktől a kuriózumnak számító hüllő bőrökig. A minőség megőrzését bizonyítja, hogy az új megrendelőkön kívül mostanra már kialakult egy elég szép számú törzsvásárlói kör, akik hosszú évek óta visszatérő vevőkké váltak. Már több mint 10 éve állandó résztvevői vagyunk a Budapest Sportarénában minden tavasszal megrendezésre kerülő Táncház Találkozón. Nagyon sok visszatérő vásárlónk lett itt is az évek során, akik már célirányosan keresik a standunkat.

HÍMZÉSEK

Szeretném szíves figyelmébe ajánlani az egyedi hímzések lehetőségét.

Ezek a minták valóban egyedivé teszik bármelyik lábbelit, hiszen a külön kérésre készült hímzés, mint pl. a monogram, vagy egy kedvenc virág, biztosan nem fognak szembejönni az utcán. Lehetőség van arra, hogy a katalógusból válasszon mintát, de megbeszélés alapján lehet bármi más is (pl. állatok, foglalkozások, virágok, járművek, logók, stb…). Kiegészítésként különböző színű strassz kövekkel lehet díszíteni az elkészült mintát.

Az elkészítés menete: A munka azzal kezdődik, hogy a kiválasztott minta, szerkesztésre kerül egy számítógépes programban. Ehhez a művelethez leginkább vektoros képre van szükség, de lehet bármilyen más formátumú kép is, ami elég nagy felbontású a munkához, és nagyon jó minőségű. Egy komolyabb, részletesebb minta megszerkesztése több órás feladat. Utána készül egy próbahímzés, hogy az estleges apróbb hibák kijavítása megtörténhessen, mielőtt még a végleges helyére kerül a minta. Fontos tudni, hogy minél kisebb a felület, annál egyszerűbb mintára van szükség, hiszen egy nagyobb, részletesebb minta lekicsinyítve csak egy paca lesz. Maga a hímzés egy úgynevezett hímző computerrel történik, ami teljesen automata. A számítógépben megszerkesztett minta betöltésre kerül, majd az anyag pozícionálása után megkezdődik a varrás. Cipők, csizmák esetén a minta akkor kerül a bőrbe, amikor ki van szabva a lábbeli, de még nincs összevarrva. Miután megtörtént a hímzés, összeállításra kerül a bőr, és csak ezután kerül bele a bélés. Tehát a hímzés fonákja nem zavarja a lábat, bárhová is kerül, akár a fej, akár a szár részbe. Mivel a lehetőségek száma végtelen, ezért az elképzelt mintáról készítek néhány vázlatot, melyeknek a képét e-mailben elküldöm, és ezután kiválaszthatja azt, amelyik a legjobban tetszik.

KÜLDETÉS

Egy kézműves mesterséggel foglalkozó mesternek vagy szakembernek mindig azt kell leginkább szem előtt tartania, hogy a munka során megmaradjanak a tardíciók. Nem szabad a hagyományos, kézzel készített termékek minőségét a profit miatt elgépiesíteni, mert a „tömegcikk” soha nem lesz egyedi, és a „szalagon gyártott” áru minősége soha nem fogja felülírni a szívvel-lélekkel és legfőképpen hagyományos, kézi technikával elkészített munka eredményét.


Arra törekszem leginkább, hogy követve a divatot, megpróbáljak olyan modelleket készíteni Önnek, amik kiállják az idő próbáját, és megfelel az ízlésének.

Próbálom folyamatosan bővíteni a kínálatot. Régóta dédelgetett álom, hogy visszahozva a negyvenes évek divatját, útjára bocsássak egy kollekciót.

Tapasztalat, hogy a 30 év feletti hölgyek-nők többsége szívesen hordaná ezeket a cipőket. Ezek a lábbelik soha nem mennek ki a divatból, rendkívül elegánsak, és nagyon stabilak. Variációjuk úgy színben, mint fazonban szinte végtelen.

Drága nagyapám hagyatékából előkerült néhány igazi, „békebeli” cipőkatalógus a negyvenes évekből. Ezeket a katalógusokat a feleségem, és a rokonság nő tagjai nagyon nagy lelkesedéssel lapozgatják, és az ő véleményük szerint ez egy nagyon hálás projekt lenne. Természetesen kell egy kis idő, amíg kiforrja magát ez a dolog, és nagyon nehéz a döntés.

Szebbnél- szebb cipőkkel vannak tele ezek a lapok, és nagyon nehéz néhányat kiválasztani közülük. Ha Ön is szívesen megnézné a képeket, akkor ezt megteheti a nőit itt a féfi cipőket pedig itt találja!

Kérem, legyen segítségemre a döntésben! Ha van néhány perce, kérem, szavazzon! Önnek melyik modell tetszik a leginkább (több is lehet!)?
Melyiket látná legszívesebben a saját lábán?
Nagyon köszönöm a segítségét!

Média megjelnéseink